Re-Víziók kiállítás

Re-Víziók kiállítás Kiállítás ideje:

2011-09-05 - 2011-10-08

Megnyitóbeszéd, fényképek, videók:

Kiállítást megnyitja: Dr. Jászi Orsolya / részletek »

Kiállító művészek:

Salvador Dalí, Joan Miró, Friedensreich Hundertwasser, Friedrich Schröder Sonnenstern, Howard Hodgkin, Paul Wunderlich, Nemes Endre, Pablo Picasso, Niki De Saint Phalle, Victor Vasarely, Fred Weidmann, Michael Parkes

Jászi Galéria soron következő tárlata egy már lezárt művészettörténeti korszak alkotásaiba nyújt betekintést – a privát műgyűjtő aspektusa szerint. Egy Stockholmban élt magyar származású orvos-biológus gyűjteményi hagyatékából mutat be válogatást. A kollekció az 1960-1970-es években jött létre, csak részben visszamenőleges, sokkal inkább a kortársi gyűjtés eredményeként. A gyűjtemény középpontjában – afféle összekötő szálként – a grafika, a litográfia áll. Az alkotások remek nevektől, az európai képzőművészet újító szándékú alkotóitól származnak. Az egykoron különösen, meglepően ható, olykor bizarr képi világgal jelentkező alkotók mára klasszikussá váltak. Köztük néhány olyan művész is szerepel, akire utóbb, mint modernista bálványra tekintünk. Elsősorban a kongeniális, a modern művészet talán legsokoldalúbb művészére, Pablo Picassóra, de nemkülönben a különös látomásait, tudatalatti rezdüléseit feltáró Salvador Dalira, vagy a kiváló szín- és formaérzékkel megáldott, dekoratív hieroglifaszerű jelekkel, egymástól elkülönülő, lebegő alakzatokkal jelentkező Joan Miróra. Köztük egyetlen világhírnévre szert tett magyar származású alkotóként Victor Vasarely munkái is feltűnnek. És mellettük sokan mások: Leonor Fini mitologikus-erotikus allúziójával; az osztrák dekoratív festészet fanyar humorú koronázatlan királya, F. Hundertwasser; Friedrich Schröder Sonnenstern különös, olykor polgárpukkasztó helyzeteivel és lényeivel, vagy a litográfia nagymestere, Paul Wunderlich. Utóbbitól, valamint Salvador Dalitól egy-egy szoboralkotás is szerepel a tárlaton.

Ha közös jegyét, mondhatni védjegyét szeretnénk látni e gyűjteménynek, illetve annak mintegy harmincon túli alkotásának, akkor ezt leginkább a szürrealisztikus grafikai képalkotásban lelhetnénk fel, valamint abban, hogy a gyűjtemény stiláris és művészetelméleti fókusza a klasszikus modern képzőművészet nemzetközi vonulatához kötődik. Noha a kiállítási anyagban előfordul néhány portré vagy életkép, természetelvű ábrázolásként vagy geometrikus absztrakcióként ható alkotás, a kiállított művek nagyobbik hányadát a szürrealista megjelenítés, a látomásos jelleg, a tudatalatti felszabadítása uralja. Mi is illene jobban egy, elsősorban grafikai munkákat bemutató kiállítótérhez, mint egy rangos, a huszadik század modern művészetét több irányból is felvonultató, kiváló és meghatározó alkotóktól származó, grafikai munkákból álló gyűjtemény kiállítása.

Kiállított műtárgyak