Hétköznapok elégiája - Balázs Sándor írása

2018-06-24

Hétköznapok elégiája - Balázs Sándor írása

Fülep Lajos említi egyik művészetfilozófiai feljegyzésében, hogy „A művészet továbbgondolt, továbbvitt – s valamilyen irányban mindig végig vitt világ.” Hogy egy életmű miképpen függ össze azzal a valósággal, amely életre hívta, s hogy milyen áttételek révén válhat artisztikus világgá – ennek sokféle példáját látni. Czimbal Gyula fotóművész egyik fotóján, amelyet a XXXI. magyar sajtófotó pályázaton mutatott be, egy idős hölgy portréja látható. A fejportré nem valóságos táji vagy tárgyi közegbe... részletek »

Gábor Marianne festőművészről

2018-06-06

Gábor Marianne festőművészről

"Gábor Marianne ötéves korában, 1922-ben – amikor még sem írni, sem olvasni nem tudott – váratlanul lerajzolta édesapját. Nem tehetséges gyerekrajz, hanem figyelemre méltó mű készült, amely méltán megérdemli az egyes sorszámot egy készülő életmű-katalógusban. Négy évvel később, kilencévesen gyengéd, lírai rajzot készített édesanyjáról (1926), mindkét rajz fennmaradt a hagyatékban. Húszéves koráig folyamatosan rajzolt. Megörökítette családtagjait, rokonait, a környezetében különféle munkákat... részletek »

Engel Tevan István és Tevan Margit művei galériánkban

2017-11-25

Engel Tevan István és Tevan Margit művei galériánkban

Galériánk indulása óta nagy lelkesedéssel közvetíti Engel Tevan István (1936-1996) grafikusművész alkotásait a közönség felé, a jelentős könyvillusztrációkat, szabad rajzokat, tus, akvarell, ceruza műveket, belemerülve a művész univerzumába. részletek »

Szalay Lajos és a Jászi Galéria

2015-10-14

Szalay Lajos és a Jászi Galéria

Szalay Lajos művészetéhez való kötődésem személyes élménnyel kezdődött. A 80-as évek vége felé rendszeresen nyaraltam Szilvásváradon, ahol sokfelé vendégeskedtem. Az egyik ilyen vendégség alkalmával egy keramikus házaspár házában jártam, ahol a falakon Szalay Lajos szita nyomatai lógtak. A művek mély benyomást tettek rám, és érdeklődni kezdtem az alkotások készítőjéről. Akkor 14 évesen tudtam meg, hogy a művész Miskolcon él, szerettem volna találkozni vele. A művész házaspár kitartó... részletek »

Gross Arnold utazásai - Amszterdam

2015-07-01

Gross Arnold utazásai - Amszterdam

Utazzunk Gross Arnolddal kicsit tovább észak felé; és nem is kell hosszú utat megtennünk Brüsszeltől, hogy megérkezzünk egy másik izgalmas európai városba, ahol a művész elidőzött, Amszterdamba. Az egzotikus látnivalókban is bővelkedő város, egzotikus kalandokba sodorta grafikusművészünket is. A város híres szex múzeumának igazgatója személyesen látta vendégül a magyar művészt, és a városban tartózkodás idejére szállást és ellátást kapott tőle Gross Arnold, melyet Ő az elmesélt megállapodás... részletek »

Gross Arnold utazásai - Balaton

2015-06-14

Gross Arnold utazásai - Balaton

Mindenki, aki teheti, ilyen időben elutazik a Balatonra. Aki mégsem teheti, annak legalább gondolatban segítünk ott lenni, amihez Gross Arnold rézkarcait hívjuk segítségül. Gross Arnold első ismert balatoni témájú képe 1954-ben keletkezett (természetesen ez még fekete-fehér) és a Badacsony I. címet kapta. A helyszín Szigliget Balaton felé néző domboldala, ahonnan bárki, aki arra járt, emlékezhet, hogy csodás kilátás nyílik a Balaton északi hegyeire is: a Badacsonyra, a tanúhegyekre. A képen egy... részletek »

Gross Arnold utazásai - Brüsszel

2015-05-10

Gross Arnold utazásai - Brüsszel

Mindenki szeret emléket állítani egy-egy utazásának, leginkább fotókat készítünk, esetleg kis úti naplót írnak az igényesebbek. De mit tehet egy grafikusművész? Ő elsősorban alkotásaival igyekszik élményeit megörökíteni. Gross Arnoldnak a világ számos nagyvárosában volt kiállítása és pár európai város ki is érdemelte, hogy külön lapot kapjon az életműben. Brüsszelt egy 1972-ben készült rézkarcon örökítette meg a művész; a város ihlette rézkarc címe: Brüsszeli vasárnap. A képen a főtér, a... részletek »

Gross Arnold és Tünemény

2015-05-02

Gross Arnold és Tünemény

Gross Arnoldnak hivatalos értelemben soha nem volt tanítványa. Megmutatta persze fiataloknak vagy érdeklődőknek, szakmabelieknek hogyan is készülnek az ő rézkarcai, de nem tanított a Magyar Képzőművészeti Főiskolán vagy más iskolákban sem, talán nem is volt indíttatása a hivatalos tanári működésre. Egy tanítványa azonban mégis csak lett. Időskori munkáját segítette egy fiatal lány, akit Ő csak Tüneménynek hívott. A Tünemény szorgoskodott a műhelyben és kísérte a Művészt szinte mindenhová. Igazi... részletek »

Kiből lehet angyal? - Gross Arnold angyalai

2015-04-19

Kiből lehet angyal? - Gross Arnold angyalai

Gross Arnold képein bizony gyakoriak az angyalok. Kicsik és még kisebbek, de állandó szereplői a rézkarcoknak. A hivatásosok, az arkangyalok külön meg is neveződtek a Madarak és angyalok című 1988-ban készült lapon. Mihály, Gábriel, Rafael és Uriel mellett azonban számtalan megnevezetlen apró angyal tejesít szolgálatot a különböző Gross Arnold képeken. Lássuk, mégis kit ismerhetünk! A jó barátok általában haláluk után jelentek meg angyalként, Kondor Béla és Amerigo Tot például. Berki Viola még... részletek »

Cirkusz Csoda - Gross Arnold cirkusza

2015-04-02

Cirkusz Csoda - Gross Arnold cirkusza

Aki csodálatos történéseket akar látni, kis légtornászokat, apró művészeket, kötéltáncosokat, az szinte bármelyik Gross Arnold rézkarcon fellelheti őket, hiszen már a korai tájképeken is ott rejtőznek kis lények a növénytakaróban, repülő szerkezetek a felhők fölött, apró légtornászok a levegőben. Gross Arnold is a cirkusz csodálója volt, Tordán, a szülőfalujában is látott cirkuszt, de igazán közel hozzá nagy XX. századi művészek hozták a cirkusz témát. Fellini filmjét az Országúton-t és Chaplin... részletek »

Gross Arnold linómetszetei

2015-03-23

Gross Arnold linómetszetei

Gross Arnolddal kapcsolatban mindig elsősorban rézkarcait emlegetik, hiszen az életmű legjelentősebb része ebben a grafikai műfajban jött létre. A linómetszeteit kevésbé ismerik, kevesebb is készült belőlük, pár bájos példány megismerhető a 2008-ban megjelent utolsó albumából. A linómetszet a fametszethez hasonló magasnyomású sokszorosító grafikai eljárással készül. Ennél az eljárásnál a linóleumra felvitt rajz alapján árokvésővel vájják ki azokat a részeket, melyek a nyomtatás során nem... részletek »

Gross Arnold Lexikona - 1848 márciusa

2015-03-15

Gross Arnold Lexikona - 1848 márciusa

Aki szeretné tudni, hogy Gross Arnoldnak mely történelmi események voltak fontosak; saját kalendáriumában mely dátumok emelkedtek ki a magyar történelemből, annak elég alaposan szemügyre venni a Lexikon című rézkarcot.  Ezen a rézkarcon, amely a Magyar Nagylexikon 2001-ben történt kiadására készült, - a kiadó felkérésére - minden rajta van, ami Gross Arnoldnak a magyar irodalomból, a magyar képzőművészetből, és általában a művészetből kiemelkedően fontos volt. Több itt felsorolt művész külön... részletek »

Eszpresszó másképpen - Gross Arnold gyufásdobozai

2015-02-28

Eszpresszó másképpen - Gross Arnold gyufásdobozai

Valahol 1984-ben vagyunk, a kép egyik felén az asztal előtt egy hosszú barna hajú fiatal hölgy ül gyöngysorral a nyakában, elmereng. Az asztalon előtte kis süteményes poharak, pár szem gyümölcs egy kis tálkán, rajta kismadár, balra mögötte fiatal lányok kis tárasága. A hölgy szolid, csinos, kicsit talán megilletődött. Háta mögött angyal vigyázza és kis napraforgók, meg talán egy csillag. Távolabb nagy társaság, köztük nők, férfiak, néhány angyal és kismadár. A szép lány vajon kire gondol, vajon... részletek »

Gross Arnold madarai

2015-02-20

Gross Arnold madarai

Gross Arnold a természet élőlényei közül a madarakhoz vonzódott leginkább.  Néhol persze egy-egy kutya és macska is áthalad a képen, de a kis madárkák, csakúgy, mint a napraforgók, benépesítették lapjait. Már korán 1969-ben önálló lapot készített kis kedvenceinek Madárvilág I. címmel és később a 80-as években elkészült a Madárvilág II. című rézkarca is. Madarai, akárcsak virágai a természet nem veszélyes vagy egzotikus lényei, csak a táj vagy szoba kedves kiegészítői. Énekes madarak, pintyek a... részletek »

Gross Arnold napraforgói

2015-02-15

Gross Arnold napraforgói

Gross Arnold a természet csodálója volt, korai munkái szinte mind a természetet ábrázolták. Tájképein az erdélyi tájat, az otthoni kertet is gyakran viszontlátjuk. Ezekbe a klasszikus tájképekbe szövődnek bele később a jellegzetes visszatérő figurák: növények, madarak, koboldok apró mesevilága. A virágok is korán megjelennek rézkarcain, díszítik a Körös partját, vagy a domboldalt, eleinte csak a táj valósághű részeként. Kis csoportokban főként napraforgók virulnak a tájban és a kertekben. A... részletek »

Csoda Milánóban

2015-02-08

Csoda Milánóban

Számtalan szálon fut Gross Arnold és Olaszország kapcsolata; az olasz reneszánsz, az olasz új hullám filmjei, az olasz építészet, az olasz városok mind közel álltak a szívéhez. Művészi magára találását, művészi ébredését emlegette az olasz kultúrával kapcsolatban. Egészen pontosan Vittorio de Sica Csoda Milánóban című filmje volt a csodák kiinduló pontja. Arnold életében is csodásan keveredtek a film motívumai.  A történet szerint a film megnézésének napján egy fehér galamb szállt Gross Arnold... részletek »

Az elefánt könnycseppje - Gross Arnold ásványai

2015-01-31

Az elefánt könnycseppje - Gross Arnold ásványai

Gross Arnold otthoni kincsestárának megbecsült darabjai voltak a különböző ásványok és kristályok. Boldogan magyarázta, hogy milyen csodálatosak az ásványok, hogy mennyi ihletet lehet meríteni belőlük, színeik milyen kimeríthetetlenül gazdagok. A természet mindig is lenyűgözte. Képes volt telefonozni, ha egy naplemente különösen izgalmasra színezte az eget, vagy szokatlan felhőket látott a Duna felett. Galériánk nyitó kiállítására is kölcsönzött pár óriás achátot, melyek ásványgyűjtő... részletek »

Búcsú Gross Arnoldtól

2015-01-25

Búcsú Gross Arnoldtól

Életének 86. évében meghalt Gross Arnold grafikusművész galériánk kiemelten fontos művésze. Gross Arnold támogatása nyújtotta galériánk sikeres indulásának a legnagyobb segítséget. Honlapunk blogjában kis történet sorozattal emlékezünk meg Róla. részletek »

Legfrissebb bejegyzések