SZÁSZ Endre (1926 - 2003)

Szász Endre festő és grafikusművész 1926. január 7-én született Csíkszeredán. Művészeti tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzete. Mestere Szőnyi István volt. Művészetének középpontjában a rajz, a rézkarc és a hidegtű technikája állt, majd a hatvanas évektől egyre nagyobb hangsúly fektetett a festészetre. 1970-től egy ideig Torontóban, majd Los Angelesben élt. Hazatérése után kipróbálta magát látványtervezőként, ékszer- és bútortervezéssel is kísérletezett, valamint a Hollóházi porcelán manufaktúra részére tervezett motívumokat. Jelentős könyvillusztrátori tevékenységet végzett.
Számos hazai szereplése mellett egyéni kiállítása került megrendezésre Jordániában, Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Lengyelországban, Törökországban, Norvégiában, Finnországban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban.
1965-től Munkácsy-díjas művész, 1992-ben Magyar Köztársaság Érdemérem tisztikeresztjével tüntették ki. Mosdóson hunyt el 2003. augusztus 18-án.

Megvásárolható műtárgyak